събота, 19 юни 2010 г.

ПРИКАЗКИ ОТ „1001 ПРИЧИНИ, ЗА ДА СЕ СЪБУДЯТ И ПРОГЛЕДНАТ БЪЛГАРИТЕ” - ПЪРВА ЧАСТ

ЛЮЛКАТА НА ЧОВЕШКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

ИСТИНАТА е като семенцето. Стига да я има Земята, ще има и дъжд, и слънце, и вятър така че, той, какъвто и да е, ще отвее семето на Истината и тя ще поникне, колкото и време да й трябва, през каквито и перипетии да премине. Човечеството трябва да работи за идването на Царството Божие на Земята. Това е Истина, вечно съществуваща и Космическото пространство не го интересува дали аз,ти,той,тя,то разбираме това. Всяка нация има своя биоритъм и предопределеност защо е дошла тук. Българският род трябва да разбере, че с добро или с лошо – с просвета, с прозрение, с осъзнаване, или с приспан дух, рано или късно, ще си свърши това, което трябва. От нас, обаче, зависи дали през това време ще ни боли 100, 200, ...10 000 години, докато си свършим работата или животът ни ще бъде песен, светлина, здраве, Всемирна хармония.



Историята ни е пълна с времена на разкъсване на територията ни и поделянето й от хищническите държави, късани са парчета от самата ни история, крадена е. И днес в нет-пространството се прокарват идеи за заличаване дейността на Константин –Кирил Философ и Методий. За тези българи, които лековерно приемат нови(те) истини, е добре да знаят, например, че в Охрид има паметник на Кирил и Методий и македонците (българи ) само чакат да се откажем от още нещо свято.. Едва ли по света има толкова неуважаващ себе си и поругал собствената си история народ, както българския. Друг щеше да украси тройно свещената си история, стига да беше толкова древна и значима за човечеството, каквато е българската. А ние би трябвало да направим нещо съвсем простичко – да я уважаваме, тачим и предаваме на поколенията си.

Днес е времето на отчаяните и най – свирепи опити да бъдем тотално заличени. Защо ли? Защото вече на повърхността излизат безспорни доказателства за нашия произход и тези доказателства са в словото, оставено върху гробници,бижута,скални надписи, държавни печати на нашите владетели, фолклор, пергаменти, книги, в които има информация, оставена от хронистите на времето и т.н. и т.н. по цяла Европа. А словото, писменото слово, говоримото слово, е онова, което съхранява историята и народа. Няма ли слово, няма знание за национална принадлежност. Казано е „Неведоми са пътищата Господни”. Всеки открива дадено знание тогава, когато е готов. И съответно, в зависимост от това, знанието, което му се дава, се дава по различен начин. На един чрез археологията, на друг чрез откровения, на трети чрез книгите и пр. Ако не вярваме на старите писания, на Паисий, на Георги Раковски, и колко още други будители, на хора, получили откровения, то и на съвременната, силната фолклорна традиция по танцов и певчески български фолклор ли няма да повярваме?; или на орнаментите на шевиците, в които кротко и мирно си стоят все още равностранния кръст, елбетицата, в очакване да ги видим и да разберем езика, на който ни говорят; или няма да повярваме на съществуването на ритмите в българската народна музика, които са уникални и няма никъде по света (защо ли) такова голямо разнообразие от тях. И на пророчицата Ванга ли няма да повярваме, нищо, че цял свят я призна? Ето какво ни завеща тя:

„...Българското писмо е едно от най – старите на Земята....Българите ще станат духовни водачи на човечеството, защото са съхранили качества, които другите народи нямат..... Ние сме много стар народ и това един ден ще разберат всички..... Нужен ни е един Бог, един вледетел и единен български народ.....Гордейте се, че сте българи! Не отстъпвайте от род и родина! Не се продавайте на Америка за пари..... Ще се отвори земята и ще се открие кои са българите.... Не е вярно, че българите са чергари. Откъдето са минали, държава са оставили и бел град.... Македония е българска земя. Тя не е държава, а част от българската територия. ...Деца, в България ке стане добре,..... ке се живее добре... България ке се оправи, чакат я добри дни.... Всеки народ си има звезда, която го зарежда със светлинна енергия. Но има и изключения. Някои народи нямат звезда, а планета...Един ден тези народи няма да могат да оцелеят. В необикновената за тях атмосфера ще се задушат...Народ, който има планета, вместо звезда, ще угасне както свещ при вятър....
България има не само една звезда, а цяло съзвездие...”
ВАНГА



Отдавна мина социалистическия период, а в учебниците по българска история все още се преподава другата история, неистинската. Българите произлизат от клон на индо-европейските народи, а някога ние учехме, че са тюрки и монголи. Властта явно мислеше, че не можем да пресметнем, че две и две е четири, мислеше си, че нямаме очи и че мозъците ни не владеят процесите анализ и синтез. В последните 10 години все по-настойчиво и по-смело започнаха да се появяват на бял свят неудобните за тогавашните наши и други политици истини за древния произход на българския род. Но това беше тогава. Сега е ДНЕС, 2010 год., 21-ВИ ВЕК. А промяна в съдържанието на този учебен предмет, касаещо действителните исторически събития и хронология в развитието на историята ни – НЯМА. Вече има голямо разминаване между това, което продължава да се изучава в училище като историческа фактология и това, което излиза като сведения, във вид на книги, публикации, статии, интервюта, предавания, на базата на световни, в това число и български исторически древни писания и материали от проучвания в по–ново време. Преподава се лъжа, пишат се оценки на базата на папагалско повтаряне на лъжи. Някогашната майка на огромен род, разпръснал се през хилядолетията, продължава да спи летаргичен сън и не иска да чуе, че децата й отново идват при нея:
- Създаде се Европейски съюз.;
- На територия от 110 912 кв.км.(уикипедия)вече има десетки езотерични школи, десетки музикално – танцови школи на други народи; десетки йога клубове; десетки любителски школи за български народни танци( без да броим професионалните състави, детско- юношеските състави към центровете за работа с деца и съставите по подобие на наричаната някога, художествената самодейност, които се изявяват на професионално ниво по вътрешни и международни фестивали.). Никога досега в нашата страна не е имало толкова пъстра като присъствие и мащабна като членска маса духовна международна дейност.
И на фона на всичко това, нашите българчета стават все по- неграмостни, все по- немотивирани да бъдат достойни българи. Защо ли? Защото резултатът от възпитание и обучение в уважение и обич към род и родина се изразява във „ Пфууу, какво племе сме, бе! Не можа ли да ни пороби по-интелигентен народ, барем да имаме култура...”
Ами няма откъде да се вземе този по-културен народ, защото люлката на днешната цивилизация е в центъра на Балканския полуостров, земите на днешна България, земи, откъдето при потопа ( 5 800 – 5 500 г. пр. н.е.), тръгват да се разселват на североизток и на запад тракийските племена. Между другото, достигайки до земите около Кавказ, там те пренасят уменията си по медо-производство; а след време, тръгвайки обратно към древните си земи, създават около 15 държави. Вече са неоспорими антропологическите доказателства за архетипа между траките( Херодот дава информация за 80 такива племена ) и онзи конен народ, всички те имат общи обичаи и нрави, както и доказателства достигнати чрез лингвистични похвати.

Преди 9 – 10 хил години преди Христос, климат, растителност, животински свят, природни изкопаеми( особено злато и сребро) на Балканите, са давали изключително благоприятни условия, за да се развие древната човешка цивилизация. А след това, поради природния катаклизъм (5 800 – 5 500 г. пр. н.е.), тя се разлива по света. Установяване възрастта на откритите златни съкровища край Варна, долината на Царете, Казанлъшката гробница и др. (7 - 9 хил. пр.н.е.), както и древната писменост на следващи цивилизации, върху „плочки” ( Шумери и Акадци – 3,5 – 4 хил. пр.н.е. и Египетска – 2,5 – 3 хил.пр.н.е.) доказват първосъществуването на тракийските племена, от които по-късно, разселилите се от тях, са наричани на различните места буржани, болги, болгари, бугари, боло и т.н.



- От древни исторически източници ( индийски, арабски, арменски и др...) може да се обедини един извод: на северозапад от Индия, в днешните Афганистан и Пакистан, покрай реките Амударя и Сърдаря,. около Имеон – древно име на централноазиатска система от планински вериги, включваща днешните Хиндукуш, Памир и Тяншан българите
(разселилите се след потопа,тракийци), са създали първите си държави Балхара, Балх, Булгар. Интересно е, че ИМЕОН е древното ТРАКИЙСКО название на Стара планина!!!!! то е запазено днес в топонима Емине



- В арменския географски справочник „Ашхарацуйц”се говори за народът „булх’, населяващ земите по горното течение на р. Оксус, днешна Амударя., край северните склонове на Хиндукуш. В старите индийски източници : „Ведите”, „Пураните”, „ Махабхара” и др. се съобщава, че един древен царски род от Балх, начело с възрастен цар Кардама пристигнал в Индия и създал голямо царство. Царете в северна Индия дълго време употребявали БАЛХАРА, името на първата българска държава, като висша владетелска титла.
- В „Древната българска цивилизация” Марин П. Димитров пише, че българи в Сибир и Средна Азия е имало още 2 500 г. преди Христос.
- Избягалите от Ал. Македонски пеонци, едно от тракийските племена, отиват на север, отвъд Дунава. За тях византийския книжовник и поет Йоан Цецас, 12-ти век, пише „ ...А пеонците са българите...”
- хазарския Каган Йосиф.през Х век: “Българите бяха многоброен народ, по-многочислен от пясъка в морето” ( Ашхарацуйц);
- Абу Хамид Ал Алдалуси, арабски пътешественик, отбелязва “Името “Българин” означава “мъдър, знаещ човек”. ( В Тангризма БАЛГ – УР означава „мъдър”, „велик”, „водач”, „учител”) ;
- Омир и много други отбелязват, че „траките” са конен народ, пият кобилешко мляко, правят кисело мляко и сирене; че имат гайди, кавали и тъпани; народните „ ни” носии са от тях. А какво да кажем за днешните запазени все още празници : нестинарство, Трифоновден, (Трифон Зарезан), кукери, сурвакарство, Герман и др.
- Хугас Инджеджиян и Степано Кювер, арменски пътешественици от XVII век уверяват, че “Българите са силен и непреклонен народ, който никога не се е страхувал от смъртта…Те са доброжелателни към своите приятели и зли към враговете си, безкрайно гостоприемни и обичат да живеят в мир и сговор със съседите си".
- Нашият Паисий пише в „История славеноболгарская”: „Но не били научени да се покоряват на царе, а били свирепи и диви, безстрашни и силни във война, люти като лъвове......В първата част на Барония, на лист 567, пише: „Българите са страшни за целия свят.......”. Така и гърците пишат в своите истории: „ българите са диви и непобедими във война.....”



- Георги Раковси в “Кратко разсъждение върху тъмния и лъжовния начала, на коих е основана стара повестност всех европейских народов” изказва извода си: “...българите са първи и най-стари жители на Европа и нихен език е онзи, от кого ся е отцепил елинский днес писмен стар език...” [Цит. по: 3, 183].
"Щем доказа необратимо, защо ние сме първите и най-старите жители в Европа..."
---Доскоро нашенски историци отричаха името "пелгари", но то е засвидетелствано от древногръцките писатели в техните творби. Коренното население на Балканите е носело име, което е дошло до днес в две гръцки произношения: „пеласги” и „ пелгари”. Траки и пеласги са от една етно- културна общност

Физическият тип на прабългарите също отдавна не е тайна. Разкопките в некрополите на Североизточна България показаха, че ръстът на скелетите е бил 175 – 180 см, което за далечните векове е бил висок. Според арабски географ: „Българите са исполини по ръст ,десет наши бойци не могат да победят в ръкопашен бой един българин”. Високият, за онова време ръст, със сигурност се дължал на консумацията на месо, поради факта, че животновъдството е било основен поминък. Но не само то е било основен поминък.



Преди няколко години в Южно руските степи и в Североизточна България са намерени делви със запазени жито и просо. След анализа на зърното е установено, че то е от висококачествен сорт, който може да се получи само при селекция от няколко стотин години. Това означава, че в Балхара прабългарите са живели достатъчно дълъг период уседнал живот.

Култура:
--- Днешните български народни инструменти кавал и гайда са всъщност "тракийски".
--- Облеклото на простолюдието сред траките е много подобно на българската народна носия. При женската носия аналогията е абсолютна - дълга памучна риза, над нея фустан, елече и престилка, везани с многоцветни геометрични орнаменти.



--- Няколко хилядолетия преди Христос, българите създават признатата и днес от ЮНЕСКО система за измерване на годината – календарът, който е подобен на китайския. Но още в древността китайците са възприели създадения преди тях календар на прабългарите, поради по-голямата му точност
--- Използването на тракийски некрополи за погребване на българи от ранното и същинско средновековие. Има тракийски могили, в които буквално един до друг (в един могилен насип)се откриват гробове датирани от 6 век преди новата ера и 8 в. от н.е.!
--- Повечето тракийски светилища са използвани и от прабългарите. Нещо повече - най-голямото тракийско светилище в Мизия - Мадара, е и най-голямото прабългарско светилище.
--- Образа на тракийския конник се покрива почти на 100% с Мадарския конник.





--- Древно-български амулет – конче
--- Тракийските войски били облечени с брони. Множество средновековни автори твърдят същото и за "прабългарите", дори се смята, че бронята е "донесена" в Европа от "прабългарите".
--- Тракийски титли : Рих, Рех, носят прабългарските владетели Испер–Рих (Аспарух гръцки ез.); Теле–Рик; Кот-Раг
-- Слънчев кръг – един от символите на древните българи


--- Български обреден хляб - и до днес бабите ни правят празничните погачи със свастика - символ на Слънцето и плодородието

1 коментар:

  1. ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА БЪЛГАРИ!
    По Българския календар 2011-та е година ВОЛ в цикъл ОГЪН -
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1301999116594&set=o.138830043878
    ПОМАГАЙТЕ ЧЕ НЯМА КОЙ!
    Календара липсва от образователната ни програма и си нямаме професори професионалисти които да организират изучаването и разпостраняването му, а се готви смяна на календара и предложенията са вариации на Българския но... това и самите българи не знаят.
    http://eyebg.com/prez-2012-smenqt-kalendara-5535.html
    Ако се постараете да се запознаете със системата и корекциите му ще разберете че наистина Българският календар е по СВЕСТЕН от настоящия.
    http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532

    ОтговорИзтриване